ATP Kupası Nedir?

Teniste yeni sezon ilk defa düzenlenecek olan ATP Kupası ile başlayacak! Bu sene ilki düzenlenecek olan organizasyona dair bilinmesi gerekenlere detaylara hep birlikte göz atalım.


Tenisin en yeni organizasyonu ATP Kupası, 3 Ocak 2020 cuma günü başlıyor. Organizasyon takım formatında Avustralya Açık Tenis Tunuvası'nın hemen öncesinde yine Avustralya’da gerçekleştirilecek.

Davis-Cup-Şampiyonu-İspanya
Davis Cup Şampiyonu İspanya

ATP Kupası, çok benzer bir formatla ve Dünya Takımlar Kupası (World Team Cup) adı altında, ATP tarafından 1978 ila 2012 yılları arasında Almanya'nın Düsseldorf şehrinde düzenlenmişti.

ATP Kupasında da, selefinde olduğu gibi 24 ulusal takım mücadele edecek. Takımlar dörderli altı gruba bölünecek. Gruplarında birinci olan ülkeler ve iki adet en iyi grup ikincisi, çeyrek finale yükselecek. Sonrasında ise yarı final ve final mücadeleleri oynanacak.

ATP Kupası’nda, Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) tarafından Madrid’de düzenlenen Davis Kupası’na benzer bir format görüyoruz. Ülkeler her eşleşmede ikişer tekler maçı ve birer çiftler maçı yapacak. Tüm maçlar üç set üzerinden oynanacak. Bu üç maçın ikisinde galip gelen takım, mücadeleyi kazanmış sayılacak. Ancak ATP Kupası’nın Davis Kupası’ndan önemli bir farkı olacak, ATP kupası tekler maçlarında kazanan sporcu, klasmanda 750 puanın sahibi olacak. Ayrıca turnuvada ciddi bir para ödülü de olacak. Sporcular toplamda yaklaşık 13,5 milyon euro kazanacak.

İlk kez düzenlenecek olan ATP Turnuvasında üst seviye tenisçilerin neredeyse tamamını izleme fırsatı bulacağız. İsviçreli efsane tenisçi Roger Federer ailevi sebeplerden ötürü ATP turnuvasında mücadele edemeyecek. Federer'in yanı sıra Britanyalı Andy Murray ve Japon Kei Nishikori, sakatlıkları sebebiyle ATP Kupası’nda olmayacak. Dünya bir numarası İspanyol Rafael Nadal ve dünya iki numarası Sırp Novak Djokovic ise turnuvada mücadele edecekler.

Turnuva, 3-12 Ocak tarihleri arasında Avustralya’nın üç önemli şehrinde gerçekleştirilecek.  Turnuvaya ev sahipliği yapacak olan bu üç şehir Avustralya'nın güneydoğusundaki Sidney, doğusundaki Brisbane ve batısındaki Perth şehirleri olacak.

Gruplar


A Grubu (Brisbane): Sırbistan, Fransa, Güney Afrika, Şili
B Grubu (Perth): İspanya, Japonya, Gürcistan, Uruguay
C Grubu (Sidney): Bulgaristan, Belçika, Büyük Britanya, Moldova
D Grubu (Perth): Rusya, İtalya, ABD, Norveç
E Grubu (Sidney): Avusturya, Hırvatistan, Arjantin, Polonya
F Grubu (Brisbane): Almanya, Yunanistan, Kanada, Avustralya

Takvim

Turnuva takvimi ise aşağıda görüldüğü gibi olacak

Grup Maçları 

3 Ocak Cuma – 8 Ocak Çarşamba

Çeyrek Final Maçları

9 Ocak Perşembe – 10 Ocak Cuma (Sidney)

Yarı Final Maçları


11 Ocak Cumartesi (Sidney)

Final Mücadelesi 

12 Ocak Pazar (Sidney)

Yorumlar