Fransa Açık Tenis Turnuvası Hakkında Bilgi

Fransa Açık Tenis Turnuvası, orijinal ismi ile Tournoi de Roland-Garros (Roland Garros Turnuvası), her yıl mayıs ayında Paris'te bulunan Stade Roland Garros'da düzenlenir.

Roland Garros (Fransa Açık) dört dünya Grand Slam tenis turnuvasından ikincisidir. İlk olarak 1891 yılında düzenlenmiştir ve kronolojik olarak diğer Grand Slam turnuvaları olan Avustralya Açık'tan sonra, Wimbledon ve Amerika Açık'tan önce düzenlenir. Fransa Açık, toprak (kil) zeminde oynanan tek grand slam turnuvasıdır.

roland-garros-logo
Rolan Garros adını bir Birinci Dünya Savaşı pilotundan alan Stade Roland Garros'da her yıl Mayıs ayının 3. haftası başlar ve diğer Grand Slamler gibi 2 hafta sürer. Fransa Açık, toprak kortta oynanan tek grand slam turnuvası olma özelliğini taşımaktadır. Toprak kortun özelliği nedeniyle topun diğer kort tiplerinden daha yavaş hareket etmesi, turnuvanın uzun maçlar ve uzun rallilerle ün yapmasına neden olmuştur.

Turnuva ilk kez, 1891 yılında "Fransa Şampiyonası" adıyla ulusal çapta düzenlendi. 1897 yılına kadar yalnızca erkek sporcuların katıldığı turnuvaya 1897 yılından itibaren bayanlar kategorisi de eklendi. 1902'de karışık çiftler, 1907'de ise çift bayanlar karşılaşmaları eklendi.

Turnuva uluslararası katılıma 1925 yılında açılmış, 1968 yılında ise profesyonel oyuncular ile amatörlerin karşılaşmasına izin verilen ilk turnuva olmuştur. Açık Dönem olarak adlandırılan bu dönemde profesyonel tenisçilerin de katıldığı ilk grand slam olma özelliğini de kazanmıştır.

Turnuvaya adını veren "Roland Garros" kortunun 1928’deki inşasına kadar şampiyona "Stade Français" ve "Racing Club de France" sahalarında oynanmıştır.

Fransa Açık maçları Roland Garros Stadyumu kortlarında oynanmaktadır. Maçlar, Philippe Chatrier Kortu, Suzanne Lenglen Kortu ve 1. Kort olmak üzere üç kortta oynanmaktadır.

Kaynak : wikipedi

Yorumlar