Tenis Elbow (Tenisçi Dirseği Rahatsızlığı)

Tenis Elbow (Tenisçi Dirseği) Hastalığının Önlenmesi ve Tedavisi


Tenis Elbow rahasızlığını, tenis ile alakalı herkes pek çok kere duymuştur. Bu rahatsızlık 1870'li yıllardan beri bilinmesine rağmen, bu rahatsızlığın tedavisinde ancak son zamanlarda gelişme sağlanabilmiştir. Klasik tenis elbow rahazıslığında, ağrı kolun dış (lateral) kısmındadır. Tenise yeni başlayanlarda ve tenisi ilerlemiş olanlarda da rastlanır. Belki ilk defa elbow olduğunuzun, oynadığınız maçın sonunda rakibiniz ile el sıkışırken farkına varabilirsiniz. El sıkışma, eli yumruk yapma, valiz kaldırma ve kapı açma dahi raketle topa vuruyormuşsunuz gibi ağrı yapar. Klasik elbow'da ağrı dirseğin altından kemiğe kadar hissedilir. Ağrı seviyesi çeşitlidir. Aynı za­manda lokal olarak bir hassasiyet görülür ve bölgeye dokunulduğu zaman acıma yapar. Bu konuyu açığa çıkarmak için, bir arkadaşınızdan yardım alabilirsiniz. Arkadaşınızla el ele tutuşup, siz bileğinizi yukarı doğru bükmeye çalışın. Bunu yaparken dirsekte ağrı hissediyorsanız, elbowsunuz demektir. Bu sakatlığa diş hekimleri, demirciler, kamyon şoförleri, marangozlar, halterciler hatta kam­panya sırasında fazla el sıkışan politikacılar bile yakalanabilir. Tenis Elbow rahatsızlığı aslında dirseği pek alakadar etmez. Asıl olan oradan geçen uzun adelenin ra­hatsızlanmasıdır. Bu adaleler bileğin bükülmesinde görevlidir. Ve humerus'un dış kısmında yer almaktadır. (Ön koldaki kısa adele grupları) Elbow tipi rahatsızlıklar genellikle çabuk olur ve ağrısı çok fazladır.

tenis elbow

Bu­nun sebepleri: a) Hazırlıksız olarak adaleye, çok fazla yükleme yapmak, b) Kötü malzeme kullanmak kötü toplar, ıslak ve ağır toplar, çok sert geril­miş raketler, sapı ele göre küçük yahut çok büyük raketler, ön kol ve adelele­rine binen yükü arttıracaklardır. c) Yanlış teknikle oynamak (Mesela, hatalı bir backhand vuruşta, dirsek kırılmış vaziyettedir ve topa vuruş kuvvetini bi­lek ve ön kol yüklenmiştir.)

tenis elbow

ACELECİLİK : Antrenmansız geçen bir kıştan sonra, güneşi gördüğünüz ilk günde korta fırlayıp saatlerce oynamak veya 4-5 set oynamak zayıf adeleIeri yıpratacaktır. Veyahut haftada 1 sıkı maça alışkın vücut üst üste sıkı maçlar oynayarak yıpranır. Onun için ölü sezonda ve sezon içinde de kuvvet ve da­yanıklılık idmanları yapmanız şarttır. Eğer elbowunuzda ağrı çok fazlaysa tabiiki oynamamanız lazımdır. Ağrı hafifse, yavaş yavaş oynayabilirsiniz, ama kol tedaviye daha geç cevap vere­cektir. Şaşırtıcı bir durumda şudur ki; oyuna başlamadan evvel kolu iyice ısıtmak, ağrıyı büyük ölçüde gidermekte, ağrı oyun sonunda meydana çıkmaktadır. Bu durumda en iyi ilaç buzdur. Buz şişmeyi ve acıyı önler. Oyundan 5-10 da­kika sonra buz kullanabilirsiniz. Eğer oynamıyorsanız 10 dakika soğuk, 10 da­kika sıcak yapmak sureti ile tedavi edebilirsiniz. Isı kola daha fazla kan gelmesine sebep olur, dolayısı ile kanla beslenen yıpranmış adelenin iyi­leşmesi daha süratlenir. Ama aynı zamanda şişmeye ve acının artmasına, do­layısı ile adalenin kullanılmaz hale gelmesine sebep olur. Burada buz şişmeyi kontrol altına alır. Buna birde elastik bant ilave edebilirsiniz. Şişmeyi önleyici ilaçlarda faydalıdır. 'Tenis elbow'u olan çoğu tenisçilerde' bilek esnekliği oldukça azdır. Bileğin esnekliğini arttırıcı hareketlerle bileği en az 90derece'lik esnekliğe kavuşturmalıdır. (Bileğin öne eğilmesi) Aynı zamanda 180derece'lik bir dönme ka­biliyetide olması lazımdır. En iyi bilek hareketlerinden biride, ipe bağlanmış bir ağırlık ve ipin bağlı olduğu sopanın bilek hareketleri ile döndürülmesidir. Şimdi tekrar korta dönelim, eğer kuvvetiniz yerinde ise, vuruşlarda dirseği etkilemeden, vücut ağırlığınıda kullanarak, omuzdan gelen kuvvet ile topa vurmaya çalışın. Her gün, bir kaç dakikalık vuruşlar yapın ve yavaş yavaş 15-30 dakikaya kadar çıkın, yine ağrı hissediyorsanız buz kullanabilirsiniz. Malzemelerde ise, kafası daha hafif bir raket, kordaj eskiye göre daha yumuşak, yeni top, ve yavaş kortta kolunuz iyileşinceye kadar oynamaya özen gösterin. Adale soğuk iken, ani ve sert toplara vurmamaya gayret ediniz. Maç öncesi uzun uzun ısının. Çok nadir durumlarda, tenis elbow bölümünde arızalı adele toplanması görülmüştür, buna ameliyat gereklidir. ıyi bir hocadan ders almak, doktora ödeyeceğiniz paradan daha ucuza gelecektir. Eğer kendinize ve yu­karıda yazılanlara dikkat ederseniz, daha çok uzun seneler ağrısız ve acısız tenis oynayacaksınız demektir.
DR. STEVEN R. LEVİSOHN , Harvard Medical School.

TENİS ELBOW HASTALIĞI
Tenis Elbow Hastalığı

Yukarıda renklendirilmiş bölümler, Tenis Elbow'un ağrı yaptığı bölümlerdir. Bu bölümler tandonların kemiğe bağlandığı yerler (arka) ve eklemi birbirine bağlayan lıgamentlerdir (ön)

Tenis Elbow Hastalığı

Yorumlar