WTA Championships 2012 İstanbul

TEB BNP Paribas WTA Championships İstanbul 2012 için sayılı günler kaldı. 23 Ekimde başlayacak olan turnuvada bu sene teklerde mücadele edecek isimler şöyle.

  • Victoria Azarenka 
  • Maria Sharapova 
  • Serena Williams 
  • Agnieszka Radwanska 
  • Angelique Kerber  
  • Petra Kvitova  
  • Sara Errani 
  • Li Na
Turnuvada Mücadele Edecek Oyuncuları Kısaca Tanıyalım
Victoria Azarenka

belarus-bayrakBelarus
victoria-azarenka-wta-istanbul
İkametgah: Monte Carlo, Monaco
Doğum Tarihi: 31 Temmuz, 1989
Doğum Yeri: Minsk, Belarus
Boyu: 1.80 m
Kilosu: 60 kg
Oyunu: Sağ elini kullanıyor
Durumu: Pro (18 Nisan, 2001)
Raketi: Head YOUTEK Extreme Pro
Ayakkabısı: Nike Lunar Speed 3
Kıyafeti: Nike
Sam Sumyk tarafından çalıştırılıyor ve fizyoterapisti Jean Pierre Bruyere. Sert zeminde oynamayı seviyor. Ters elle yaptığı vuruşlara güveniyor. Annesi Alla tarafından 7 yaşındayken tenisle tanıştırıldı. Babasının adı Fedor ve Max adında bir erkek kardeşi var. Rusça ve İngilizce konuşuyor. Hip-hop, rap ve R&B dinlemeyi seviyor. Arkadaşlarıyla vakit geçiriyor, kitap okumayı aksatmıyor. Doğum yeri Minsk en sevdiği şehir. NHL’in yıldız isimlerinden Nikolay Khabibulin ile yakın arkadaş. Roger Federer’in profesyonelliğine hayran…



Maria Sharapova

Rusya
maria-sharapova-wta-istanbul
İkametgah: Bradenton, Florida, ABD
Doğum Tarihi: 19 Nisan, 1987
Doğum Yeri: Saginaw, MI, ABD
Boyu: 1.88 m
Kilosu: 59 kg
Oyunu: Sağ elini kullanıyor
Durumu: Pro (18 Nisan, 2001)
Raketi: Head Youtek Radical MP
Ayakkabısı: Nike Lunar Speed 3
Kıyafeti: Nike
Babası Yuri Sharapov ve Thomas Hogstedt tarafından çalıştırıldı. Annesinin adı Yelena… Tenise 4 yaşında başladı. Moskova’da düzenlenen ve efsane tenisçilerden Navratilova’nın da yer aldığı bir gösteri turnuvasında boy gösterdi. 9 yaşında Bollettieri’de annesinden ayrı kalarak iki yıllık bir akademi eğitimi aldı. Moda ile yakından ilgileniyor. Şarkı söylemeyi, dans etmeyi ve film izlemeyi çok seviyor. Mona Lisa Smile, Something’s Gotta Give, Love Actually çok sevdiği filmlerden… Sherlock Holmes ve Pippi Longstocking serilerini okuyor. Rus ve Tai mutfağını tercih ediyor. IMG Model ajansıyla 2003’te modellik yapmak için anlaşma imzaladı. Dünyanın en çok kazanan ve tanınan sporcularından biri…

Serena Williams

ABD
serena-williams-wta-istanbul
İkametgah: Palm Beach Gardens, FL, ABD
Doğum Tarihi: 26 Eylül 1981
Doğum Yeri: Saginaw, MI, ABD
Boyu: 1.75 m
Kilosu: 70 kg
Oyunu: Sağ elini kullanıyor
Durumu: Pro (Eylül 1995)
Raketi: Wilson BLX Blade Team
Ayakkabısı: Nike Air Max Mirabella III
Kıyafeti: Nike
Babası Richard Williams ve annesi Oracene Price tarafından çalıştırıldı; ayrıca Patrick Mouratoglou ile çalışıyor; eğitmeni daha önce Rick Macci tarafından çalıştırılan Esther Lee. 5 yaşında Compton, California’da halka açık kortlarda tenis oynamaya başladı. 5 kız kardeşin genci. Birçok hasta bakım evinde bulundu; çok kez okullarda, özellikle gençliğin gelişimini odaklı gönüllü ve halk organizasyonlarında boy gösterdi Moda ve oyunculuğa ilgi duyuyor. Kendi moda markasını yarattı (Aneres) ve çoğu zaman kendi tasarımlarını giyiyor. En sevdiği yazar Maya Angelou. Film izlemek, futbol seyretmek, okumak, oyunculuk, telefonda konuşmak, arkadaşları ve ailesi ile vakit geçirmek hobileri arasında.  Kendisini ‘komik’ olarak tanımlıyor. Ziyaret etmeyi en sevdiği ülke İtalya. Mariah Carey, Brandy dinlemeyi seviyor.

Agnieszka Radwanska

Polonya
agnieszka-radwanska-wta-istanbul
İkametgah: Krakow, Polonya

Doğum Tarihi: 6 Mart, 1989
Doğum Yeri: Krakow, Polonya
Boyu: 1.72 m
Kilosu: 56 kg
Oyunu: Sağ elini kullanıyor
Durumu: Pro (23 Nisan 2005)
Raketi: Babolat Pure Drive Lite GT
Ayakkabısı: Lotto
Kıyafeti: Lotto

1989 doğumlu Polonyalı Agnieszka Radwanska, WTA dünya klasmanında 3. sıranın sahibi.
Radwanska, 2006 sezonundan bu yana katıldığı Grand Slam turnuvalarında 2008 sezonunda Avustralya Açık ve Wimbledon’da, 2009 sezonunda da yine Wimbledon’da çeyrek final oynadı.
Geçtiğimiz sezon da Avustralya Açık’ta çeyrek finale yükselen Polonyalı raket, Fransa Açık’ta 4. tur, Wimbledon ve ABD Açık’ta da 2. turda elendi.
Radwanska, WTA tarafından geçen sezon düzenlenen Carlsbad, Tokyo ve Pekin turnuvalarında kupayı kazanan isim oldu.
Geçen yıl 2.2 milyon dolar para ödülü kazanan Polonyalı tenisçi, kariyerinde toplamda ise 6.7 milyon dolar elde etti.

Angelique Kerber

Almanya

angelique-kerber-wta-istanbul
Yaşadığı Yer: Kiel, Almanya
Doğum Tarihi: 18 Ocak 1988
Doğum Yeri: Bremen, Almanya
Boy: 1.73m
Kilo: 68kg
Oyun Stili: Sol  (çift el ters vuruş)
Statü: Profesyonel (2003)

Kariyerinin şimdiye kadarki en iyi yılını geçiren Kerber, Açık GDF Suez (Paris [Kapalı Kort]) ve  e-Boks Açık (Copenhagen) turnuvalarında ilk WTA tekler şampiyonluğunu kazandı. 24 yaşındaki Alman ayrıca Uluslararası AEGON (Eastbourne) ve Western & Southern Açık (Cincinnati) tenis turnuvalarında finale kadar çıkmıştır. Kerber, Wimbledon’da yapılan kariyerindeki 2. Grand Slam yarı finali de  dahil olmak üzere toplam 10 turnuvada yarı final ve üzeri derecelere ulaşmıştır. 2012’de dünya sıralamasında  ilk 10’da yer alan rakiplerini yenmek zorunda olan  tenisçinin  şu ana kadar adını yazdırdığı 8  zaferi bulunuyor. Kerber ayrıca bu sezon teklerde oynadığı 60 karşılamayı da kazanan ilk oyuncu olma özelliği taşıyor.
Ağustos 2011’de  yapılan Amerika Açık Tenis turnuvasındaki ilk Grand Slam yarı finaline kadar Dünya sıralamasında ilk 100 tenisçi arasında yer almayan Kerber, bu turnuva ile 32. sıraya ulaştı. Şu anda sıralamada ilk 6’da yer alan Kerber, Ağustos 1999’da emekli olan  ve WTA sıralamasında ilk 10’da ve en üstü sıralarda yer alan Alman Steffi Graf ’tan sonra bu dereceye ulaşan 7. Alman kadın tenisçidir.
Kerber bu şampiyonaya katılarak, Anke Huber’in  2001 yılında aldığı başarıdan bu yana,  yıl sonu finallerine ulaşabilen  ilk Alman kadın tenisçi olmuştur.

Petra Kvitova

Çek Cumhuriyeti
petra-kvitova-wta-istanbul
Yaşadığı Yer: Fulnek, Çek Cumhuriyeti
Doğum Tarihi: 8 Mart 1990
Doğum Yeri: Bilovec, Çek Cumhuriyeti
Boy: 1.82 m
Kilo:  70 kg
Oyun Stili: Sol (çift el ters vuruş)
Statü: Profesyonel (2006)

2012 yılında kariyerine   2 ünvan daha ekleyen Kvitiva,  Amerika Açık tenis turnuvasındaki  Rogers Cup (Montréal) ve  New Haven Open at Yale’de kaydettiği 12-1 ‘lik skorlarla  şampiyonluğunu koruyor.  Solak olan Çek  bu yıl, Avustralya Açık ve Roland Garros turnuvaları da dahil olmak üzere 5 kez yarı finalist olmuştur.
Bu yıl Elit kategorisinde 35 haftadan fazla zaman geçirerek dünya sıralamasındaki 5.liğini sağlamlaştıran 22 yaşındaki tenisçi, eğer Sydney’deki Apia Uluslararası tenis turnuvasında 2 galibiyet daha almış olsaydı dünya sıralamasında 1. liğe yükselebilirdi.
Kvitova geçen yıl kazandığı şampiyonlukla,  katıldığı ilk şampiyonayı kazanan ilk 3 oyuncudan biri olarak şampiyona tarihine geçti. 2011 yılında yakaladığı unutulmaz galibiyetler ,  WTA ’da kazandığı 6 ünvan ve kariyerinin ilk Grand Slam (Wimbledon) galibiyeti sayesinde Kvitova,  WTA  2011’de yılın oyuncusu seçildi.

Sera Errani

İtalya
sara-errani-wta-istanbul
Yaşadığı Yer:  Bolonya, İtalya
Doğum Tarihi:  29 Nisan 1987
Doğum Yeri:  Bolonya, İtalya
Boy: 1.64m
Kilo: 60kg
Oyun Stili: Sağ (çift el  ters vuruş)
Statü: Profesyonel (2002)

Kariyerinin ilk şampiyonasına hem tekler hem de çiftler kategorisinde katılan  Errani, 2012 sezonunu olağanüstü geçirdi. Tenisçi ,  Roland Garros’ taki  ilk kez katıldığı Grand Slam turnuvasında tekler kategorisinde  4 , çiftler kategorisinde ise;  2 kez katıldığı Grand Slam’de aldığı  2 galibiyetlerle  birlikte  8 ünvana sahiptir. Katıldığı Roland Garros turnuvasında,  daha önce görülmemiş bir başarı göstererek  tekler  sıralamasında 24.lükten  ilk 10 listesine   sıçramayı başaran Errani,  ayrıca Eylül ayında  Çiftler WTA  Dünya sıralamasında 1. liğe yükselmesiyle,  bu başarıya ulaşan  2. İtalyan kadın tenisçi olmuştur.
25 yaşındaki tenisçi 2012 yılında kariyerinde ilk kez Grand Slam’de  2. haftaya yükselmiş, Avustralya Açık ’ta çeyrek finale, Roland Garros ’ta finale ve Amerika Açık tenis turnuvasında ise yarı finale ulaşmıştır. Toprak kort sezonu boyunca,  29-4 ‘lük bir rekora imza atmış ve sırasıyla Acapulco, Barselona, Budapeşte ve Palermo’da tekler statüsünde galibiyetler almıştır. Errani, Acapulco ve Barselona’daki turnuvaları tekler ve çiftler kategorilerinde aldığı  2 galibiyetle tamamlayarak,  2009 yılından beri bu başarıyı gösteren  ilk kadın tenisçi oldu. Bu sonuca daha önce Serena Williams tarafından Wimbledon ve Olimpiyatlarda ulaşılmıştı.
Hemşerisi Roberta Vinci ile birlikte çiftler kategorisinde yarışmak üzere İstanbul’a gelecek olan Errani, 2009 Şampiyonasındaki Serena ve  Venus Williams’tan bu yana, her iki kategoriyi de tamamlayabilen ilk kadın tenisçi olma ünvanı da taşıyor.

Li Na

Çin
li-na-wta-istanbul
Doğum Yeri: Wuhan, Çin
Doğum Tarihi: 26 Şubat 1982
Doğum Yeri: Wuhan, Çin
Boy: 1.72
Kilo: 65kg
Oyun Stili: Sağ (çift el ters vuruş)
Statü: Profesyonel (1999)

2012 Amerika Açık Seri’sinde 11 günde kazandığı 10 etkileyici zafer Li’ye  Western & Southern Açık(Cincinnati) ‘da  6. WTA  tekler ünvanını ve Rogers Cup (Montréal)’de de 2. liği kazandırmıştır.
30 yaşındaki tenisçi ayrıca Sidney Apia Uluslararası  ve İtalya Uluslararası BNL (Roma) turnuvalarında final oynamış ve evindeki Çin  Açık (Pekin) Tenis Turnuvasında da yarı finale ulaşarak taraftarlarını sevindirmiştir. Ayrıca BNP Paribas Açık (Indian Wells), Sony Açık Tenis (Miami), Porsche Tenis Grand Prix (Stuttgart) ve Mutua Madrid Açık tenis turnuvalarında 4 kez çeyrek finale kalmıştır.
2010 yılında adı yedeklerde anılan Li, Geçen yıl İstanbulda düzenlenen prestijli şampiyonada tekler kategorisinde Çin’i temsil eden ilk kadın tenisçi olmuştur.

Yorumlar