Tenis Raketi Seçme Kriterleri

Raket Seçimi tenis sporuna yeni ilgi duymaya başlayan herkesin en çok zorlandığı konudur. Nasıl bir raket almalı? Raketin özellikleri neler olmalı? Hangi tür raket fiziksel yapıma ve oyun stilime daha uygundur? Bu ve bunun gibi onlarca soru kafaları karıştırır. Bu sorulara cevap arayanlar için okuduğum bir makaleyi aşağıda veriyorum, umarım yararlı olur.
raket seçimi-wilson
Wilson Tenis Raketi
Raket seçerken sizi yönlendirebilecek profesyonellerden bilgi alma şansınız var ise bunu mutlaka kullanın. Bu konuda dikkat etmeniz gereken husus ise, devam ettiğiniz kulüp veya burada eğitim veren antrenörler belli bazı markalarla ve mağazalarla anlaşma yapabilir ve sizin ihtiyaçlarınızdan ziyade, alacakları komisyonu düşünebilirler. 
Türkiyede tenis çok yaygın bir spor olmadığından, mağaza çalışanlarının pek çoğu bu konuda yeterli bilgi ve deneyime sahip değillerdir.
Raket seçimi yaparken, kendinize ve oyun stilinize en uygun olan raketi belirleyebilmek için, raketlerin teknik özelliklerini ve bu özelliklerin nelere yaradığını iyi bilmeniz gerekir.
Raketlerde Dikkat Edilecek Noktalar
  • Raketin ağırlığı
  • Raketin denge noktası (Kafa mı ağır basıyor sap mı)
  • Kafa büyüklüğü
  • Kordaj sıklığı
  • Grip ölçüsü
Raket Ağırlığı
Raketlerde şu an genel trend mümkün olduğunca hafif olmak. Bu demek değil ki hafif raket iyidir, ağır raket kötüdür. İkisinin de kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır.
Ağır bir raketi hareket ettirmesi daha zor olur ve raketle ani hareketler yapmanız zorlaşır, hafif raketler ise daha hızlıdır ve file önü oyunlarda daha etkilidir, çünkü ani vuruşlar yapmanız daha kolaydır. Hafif raketler sert gelen toplar karşısında bileğinizi ve dirseğinizi daha çok zorlarken, ağır raketler sert toplar karşısında çok fazla sarsılmaz ki, bu bilek ve dirsek sağlığınız için iyidir. Bunun dışında aynı hızda vuruşlarda, ağır raketler topa daha fazla güç aktarır ve top daha hızlı gider. Ama tabi hafif raketlerle, ağır raketlere kıyasla daha hızlı vuruşlar yapabilirsiniz. Yani aslında ağır rakette, hafif rakette kullansanız topun gideceği hız çok fark etmez. Yeni başlayan oyuncular hafif raketler tercih etmelidir.
Raketler genelde 250-350 gram arasındadır. 250-280 gram raketler için hafif. 280-310 gram için orta ve 310 gramdan büyük raketler için ağır diyebiliriz.
Raketin Denge Noktası
Raket seçimindeki bir diğer önemli detay ise denge noktasıdır ve kafa büyüklüğüdür. İşaret parmağınızı tam raketin kafası ile boynunun birleştiği yere koyduğunuzda eğer kafa tarafı aşağı eğiliyorsa buna kafa ağır (head heavy), eğer sap kısmı aşağı eğiliyorsa buna kafa hafif (head light) raketler denir. Kafa ağır raketler, topa daha fazla güç aktarırken, kontrol etmesi daha zordur. Bu tür kafa ağır raketler, rakete gücünü tam olarak aktaramayan yeni başlayan oyuncular için idealdir. Kafa hafif raketler ise gücünü rakete zaten aktarabilen, fakat rakete tam hakimiyet isteyen oyuncular içindir. Yani topu tam istediği noktaya atabilecek, spinli vuruşlar yapabilecek oyuncuların tercihidir.
Genelde denge noktası 33cm olan raketler dengeli. 33den büyük olanlar kafa ağır, 33den küçük raketler ise kafa hafif raketlerdir. Ama bu değerler ortalama değerlerdir ve raketten rakete değişir bu sebeple elimizle kontrol etmeliyiz.
Kafa Büyüklüğü
Büyük kafa raketlerde (105 inç ve üzeri) sweetspot, yani vuruşlarda topa optimum güç ve kontrol sağlayan nokta daha büyüktür. Bu nedenle daha hata affedici raketlerdir. Topa vurayım da bir şekilde karşıya geçsin mantığına uygundurlar =) Ayrıca büyük kafa raketler topa daha fazla güç aktarırlar. Fakat kafa küçüldükçe kontrol ve manevra kabiliyeti artar. Bu nedenle usta oyuncular daha küçük kafalı raketleri tercih ederler. Çünkü iyi oyuncular zaten topla raketi sweet spot noktasında buluşturabilirken, yeni oyuncular için bu daha zordur. Bu nedenle yeni oyunculara 110 inç kafa raket öneririm. Ustalaştıkça 105, 102, 98,93 kafa raketleri kullanmaya başlamalısınız.
Kordaj Sıklığı
Raketin içindeki tellere kordaj denir ve bilindiği üzere üstten alta ve sağdan sola hizalanırlar. 16×18, 16×19, 18×20 gibi kordaj sıklıkları vardır. Daha sık bir kordaja sahip rakette topa daha fazla tel temas eder ve bu da daha fazla kontrol sağlar, açık kordajlarla ise daha spin-slice vuruşları yapmak daha kolaydır ve açık kordajlar daha konforludurlar. Fakat açık kordajlar daha çabuk yıpranır ve koparlar. Yeni oyuncular için 16×18 gibi açık kordaj daha iyi olur kanaatindeyim.
Grip Ölçüsü
grip-ölçüsü-raket-seçimi
Head Tenis Raketi Grip Ölçüsü
Grip, raketin sap kalınlığıdır. Genel kural raketi elinize aldığınızda parmaklarınız ve avucunuz birbirine temas etmeyecek kadar az bir boşluk kalmalıdır. Grip ölçüleri küçükten büyüğe 1,2,3,4,5 olarak adlandırılır. Küçük grip çok sıkıntı değildir. Üzerine ek bir grip sararak kalınlaştırırsınız ama kalın gripli bir raket alırsanız geri dönüşü olmaz =)
Tenise yeni başlayanlara önerim, nasılsa yeni başlıyorum diye ucuz adi markalı raketler almamaları yönünde. Çünkü bu raketler hem oyunun kalitesini, oyundan aldığınız zevki düşürür, hem de sağlık sorunlarına yol açabilir. Teniste bilinmiş markaların ucuz raketleri ile başlanabilir. Head, Wilson, Babolat, Dunlop, Prince markalı raketlerin birini tercih etmelisiniz. Ayrıca yeni başlayanlar için ideal raketler büyük kafalı 105-110 inç hafif, 280 gramdan hafif, kafa ağır, seyrek kordajlı olmalı. 
Kaynak :Alptugay Değirmencioğlu

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Açıklayıcı bir yazı olmuş. teşekkürler.
Elif dedi ki…
bence de çok açıklayıcı ve güzel bi yazı olmuş. seçim yapmak hala zor ama burdan :)