Tenis Oyun Kuralları - II

Tenis Oyun Kuralları hakkındaki ilk yazımızın devamı olan bu makalede, tenis sporu hakkında genel bilgiler vermeye ve tenis kurallarını anlatmaya devam ediyoruz.
21- RAKİBİ ENGELLEMEK

Bir oyuncu rakibinin topa vurmasına mani olacak bir hareket yaptığı taktir de, bu hareketi kasti ise o puanı kaybeder, istemeyerek yapmışsa o puan yeniden oynanır

Olay 1. Rakibi topa vururken ona dokunan bir oyuncuya ceza verilir mi?
Karar. Hayır. Ancak hakem gerek görürse 2 1. Maddeye göre hareket eder.

Olay 2:
Topun ağın üzerinden geriye doğru sıçradığı hallerde ilgili oyuncu topa vurabilmek için ağın üzerinden uzanabilir. Oyuncunun bu hareketi yapmasına rakibi tarafından engel olunursa nasıl bir karar verilir.

Karar . Hakem , 2 1. Maddeye göre engellenen oyuncuya puanı verebileceği gibi puanın yeniden oynanmasına da karar verebilir.(Madde 25'e bakınız)

Olay 3: Topa istenmeyerek iki kez vurulması 21. Madde hükmü gereğince rakibi engelleme sonucu doğurur mu?

Karar . Hayır

22- TOPUN ÇİZGİLERE DÜŞMESİ

Bir çizginin üzerine düşen top, o çizginin çevrelediği sahanın içine düşmüş gibi kabul edilir.


23- TOPUN DAİMİ EŞYALARA DEĞMESİ

Top yere düştükten sonra (ağ,direkler,tekler sopalan, ip veya metal kablo,şerit veya bant dışında) bir daimi .eşyaya değmişse, topa vurmuş olan oyuncu ; eğer yere düşmeden önce değmişse rakibi puan kazanır.

Olay 1. Bir vuruşta top hakeme veya onun oturduğu yere çarpar. Oyuncu,topun sahanın içine gitmekte olduğunu ileri sürer.
Karar. O oyuncu o puanı kaybeder.

24- TOPUN DOĞRU OLARAK ÇEVRİLMESİ

Aşağıdaki hallerde top doğru olarak geri çevrilmiştir ve oyun devam eder ;

a) Top, ağ, direkler,tekler sopaları,ip veya metal kablo,şerit veya bant gibi üzerinden geçmesi gereken şeylerden birine değmek suretiyle sahanın içine düşerse veya,


b) Servis atılan veya geri çevrilen topun doğru sahanın içine düştükten sonra ağın üzerinden geriye sıçraması yahut uçması halinde, topa vurma sırası kendisinde olan oyuncu Madde 20 (e)'de belirtilen kurala aykırı olmamak kaydıyla topa doğru olarak vurursa veya,
c) Dirklerin veya tekler sopalarının dışından, ağın üst seviyesinin aşağısından veya yukarısından geriye çevrilen topun, direklere veya tekler sopalarına değmesi suretiyle dahi olsa doğru sahanın içine düşmesi halinde veya,

d) Bir oyuncunun raketi, topa vurduktan sonra ağın üzerinden, diğer trafa geçtigi taktirde, topa istenilen doğru şekilde vurulmuş ve geri çevrilen top daha önce ağın üzerinden geçmişse veya,

e) Eğer top ,servis atıldıktan sonra veya oyun içinde iken yerde duran diğer bir topa çarparsa ve buna rağmen oyuncu o topu geri çevirmeyi başarırsa

AÇIKLAMA : Tekler sopaları konmak suretiyle bir çiftler sahasında tekler maçı oynanırken, çiftler direkleri ile bunlarla tekler sopaları arasındaki kısma isabet eden ağ, ip veya metal kablo ve bant daimi eşya olarak kabul olunur ve bunlar tekler oyununun unsurları olarak kabul edilemez. Bu durumda, geri çevrilen top, tekler sopası ile bitişiğindeki çiftler direği arasındaki ağ ipinin altından geçerek ağ ipine, ağa veya çiftler direklerine değmeksizin oyun sahasına düşerse, bu kurallara uygun bir vuruştur.

Olay 1: Sahanın dışına gitmekte olan bir top, çiftler direğine veya tekler sopasına çarparak rakibin sahasına düşerse, bu vuruş kurallara uygun mudur?

Karar: Madde 10 ( c ) gereğince bu durum servis atılırken meydana gelirse hayır. Servis atışı dışında ise Madde 24 (a) gereğince vuruş geçerlidir.

Olay 2: Bir oyuncunun raketi iki eliyle tutarak vuruş yapması kurallara uygun mudur?

Karar: Evet

Olay 3: Servis atışında veya oyun esnasında topun, sahada duran diğer bir topa çarpması sebebiyle o puan kazanılır mı,kayıp mı edilir?

Karar:Hayır. Oyun devam etmelidir. Eğer hakem oyunda asıl topun geriye çevrilip çevrilmediğini açıkça anlayamaz ise o puanı tekrarlatmalıdır.

Olay 4: Bir oyun esnasında birden fazla raket kullanılabilir mi?

Karar: Hayır, kuralların tümünde tek olarak gösterilmektedir.

Olay 5: Bir oyuncu rakibinin sahasında duran top veya topların kaldınlmasını isteyebilir mi?

Karar: Evet .Fakat top oyunda iken değil

25- TOPA VURMANIN ENGELLENMESİ

Bir oyuncunun kendi kontrolü dışındaki bir sebepten dolayı vuruş yapması engellenmiş ise o puan tekrarlattırılmalıdır. Sahadaki daimi eşyaların engellemesi ve Madde 21' deki şartlar müstesnadır.

Olay 1: Bir seyircinin engellemesi sebebiyle topu geri çeviremeyen bir oyuncu o puanın tekrarını isteyebilir mi?

Karar: Eğer hakem, engellemenin oyuncunun kontrolü dışındaki sebeplerden meydana geldiğine karar verirse evet Yoksa, engelleme sahadaki daimi eşyalardan veya zeminin bozukluğundan dolayı ise puan tekrarlatılmaz

Olay 2: Bir oyuncu servis atarken Olay 1'de belirtilen şekilde müdahale edilerek engellenmiş ve servis hatası yapmıştır. Bunun üzerine hakem tekrarlamaya karar vemiştir. Bu durumda oyuncunun iki servis atma hakkı var mıdır?
Karar. Evet Zira, top oyunda iken engelleme olduğundan,sadece o vuruş değil, o puan tekrarlanmalıdır. Kuralın amacı budur.

Olay 3: Bir oyuncu, rakibinin engellenmiş olduğunu zannettiğini ve bu sebeple topu geriye çeviremeyeceğini düşündüğünü ileri sürerek Madde 25'e istinaden tekrarlatma isteyebilir mi?
Karar. Hayır

Olay 4: Oyundaki top havadayken başka bir topa çarparsa o vuruş geçerli olur mu?

Karar: Puan tekrarlatılmalıdır. Eğer, diğer top oyunculardan biri tarafından havaya atılmışsa, Hakem, Madde 21'e göre karar verir.

Olay 5: Eğer hakem veya yardımcılarından biri yanlışlıkla "HATA" veya "DIŞARI" (out) karan verdikten sonra bu yanlışlığı düzeltirse,hangi karar geçerlidir?
Karar. Eğer yanlış kararın söylenmesiyle oyunculardan hiçbirinin oyunu engellenmemişse düzeltilen karar geçerlidir, aksi taktirde puan tekrarlattırılır.

Olay 6: Atılan birinci servis hatalıdır ve top yere düştükten sonra geriye sıçrayarak karşılayanın, atılmakta olan ikinci servisi karşılamasını engellemiştir. Karşılayan tekrarlanmasını isteyebilir mi?

Karar: Evet fakat topu sahadan kaldırma fırsatı varken kendi ihmaliyle kaldırmamışsa böyle bir istekte bulunamaz

Olay 7: Top sahadaki sabit veya hareket eden bir maddeye değerse o vuruş geçerli midir?

Karar: Vuruş geçerlidir. Şu kadar ki, sabit madde topun oyuna sokulmasından sonra sahaya gelmişse puan tekrarlanmalıdır. Eğer, oyundaki top sahanın sathında veya üzerinde boylu boyunca hareket eden bir maddeye çarparsa puan tekrarlanmalıdır.

Olay 8: Birinci servisin hatalı, ikinci servisin doğru olarak atıldığı bir anda, Madde 25 gereğince bir tekrarlatma kararı verme zorunluluğu doğsa veya hakem puana karar veremeyecek bir durumda olsa nasıl bir karar verilmelidir

Karar: İlk servis için verilen HATA kararı iptal edilerek tüm puan yeniden oynatılır.

26- OYUNDA PUANLAMA ŞEKLİ

a. Puanlar 15, 30, 40 ve OYUN şeklinde verilir. Şöyle ki ;

Bir oyuncunun kazandığı ilk puanda 15, ikincisinde 30, üçüncüsünde 40 ve dördüncüsünde OYUN olarak sonuç (skor) söylenir. Bu şekilde, üst üste dört kez puan alan oyuncu bir OYUN kazanmış olur.
Ancak, her iki oyuncu karşılıklı üçer puan kazanmışlarsa sonuç BERABERE olarak söylenir ve müteakip puanı kazanan oyuncu ileri geçerek, sonuç onun lehine AVANTAJ (İLERİDE) olarak söylenir. Aynı oyuncu bir sonraki puanı da kazanırsa bir OYUN kazanmış olur. Eğer ,müteakip puanı diğer oyuncu kazanmış ise sonuç tekrar BERABERE olur ve oyunculardan biri üst üste iki puan kazanıncaya kadar karşılaşma sürer ve ancak bu halde, üst üste iki puanı kazanan oyuncu bir OYUN kazanmış olur.

b.Alternatif Puanlama sistemi;
No-Ad (avantajsİz) Sistemi, geleneksel sisteme bir alternatif olarak uygulanabilir, ancak turnuvadan önce bu karar ilan edilmelidir. Bu durumda aşağıdaki kurallar geçerli olacaktİr:
EĞer b,ir oyuncu birinci puanİnİ kazanİrsa skor o oyuncu için 15 olarak söylenir; aynİ oyuncu ikinci puanını kazandığında skor 30 olarak ve üçüncü puanını kazandığında da 40 olarak söylenir. bu oyuncu dördüncü puanİnİ kazandİĞİnda da bu oyuncu oyunu kazanmİŞ olur. Ancak her iki oyuncu da üçer puan alİrsa yani berabere olursa, bu durumda karŞİlayan servisi kortun hangi yarİsİnda karŞİlayacaĞİnİ seçer ve servis bu Şekilde atİlarak bir puan daha oynanİr.Bu puanİ kazanan oyunu kazanmİŞ olur.

Çiftler

Çiftler oyununda da teklerdeki aynİ kurallar uygulanİr. Berabere durumunda karŞİlayan takİm servisi kortun hangi yarİsİnda karŞİlayacaĞİnİ seçer ve servis buna göre atİlİr. Bu puanİ kazanan takİm oyunu kazanmİŞ olur.

Karışık Çiftler

Karışık Çiftler oyununda aŞaĞİda belirtildiĞi gibi, kural biraz farklİ Şekilde uygulanİr.Berabere durumunda, erkek oyuncu servis atİyorsa karŞİ takİmİn erkek oyuncusuna, hangi sahada olduĞu dikkate alİnmadan atar ve bayan oyuncu servis atİyorsa karŞİ takİmİn bayan oyuncusuna atar.

27- SETTE PUANLAMA ŞEKLİ
a) Diğerinden (rakibinden) önce altı oyun kazanan oyuncu (veya oyuncular) bir SET kazanır. Ancak, SET kazanabilmesi için mutlaka rakibine nazaran iki OYUN farklı üstünlük elde etmiş olması gereklidir ve bu fark sağlanıncaya kadar SET uzar.

b) Müsabakaların başlamasından önce ilan olunmak kaydı ile yukarıda (a) fıkrasında belirtilen normal puanlı set sistemi yerine Tie-break (beraberliği bozma) puanlama sistemi uygulanabilir.
Bu durumda, aşağıda belirtilen kurallar geçerlidir ;
Müsabakalardan önce aksi kararlaştınlıp ilan edilmemiş ise, üç setlik maçlar da üçüncü set haricinde ve beş setlik maçlarda beşinci set haricinde, normal olarak oynanan setlerde oyunlar 6-6 beraberliğe ulaştığı hallerde tie-break sistemi uygulanır.

Tie-break uygulanan bir oyunda aşağıda belirtilen şekilde hareket edilir ;
Tekler

i. Rakibine nazaran iki puan farkla üstün olmak kaydı ile ilk önce 7 puan kazanan oyuncu o oyunu ve seti kazanır. Puanlarda 6-6 beraberlik halinde oyunculardan birisi diğerine iki puan farklı üstünlük elde edinceye kadar oyun uzar. Tie-break uygulanan oyunda puanlar adedi sayılar şeklinde verilir. (1,2,3,4,5,6,7,8,9 ilh)

ii. Normal servis atma sırası hangi oyuncuda ise ilk puan için servisi o atar. İkinci ve üçüncü puanlarda servisi rakibi atar ve ondan sonrada oyun ve setin oyunculardan birisi tarafından kazanılmasına kadar her oyuncu münavebe ile, birbirini takip eden iki puan için servis atar.

iii. Birinci puanda sahanın sağ tarafından başlamak üzere servis her puanda sırayla sahanın sağ ve sol tarafından atılır. Eğer sahanın yanlış tarafında durularak servis atılır ve durum fark edilmez ise bu şekilde yanlış yerden atılmış olan servis veya servisler sonucunda alınan puanlar silinmez, ancak, yanlışlık fark edilir edilmez düzeltilir.

iv. Her altı puanda bir oyuncular saha değiştirirler. Ayrıca, tie-break uygulanan oyun sona erince de oyuncular saha değiştirmelidir.

v. Topların değişmesi bakımından tie-break uygulanan oyun bir oyun olarak sayılır. Şu kadarki top değiştirme sırası tie-break’ın başlangıcına rastlarsa topların değiştirilmesi müteakip setin ikinci oyununa kadar ertelenir.

Çiftler

Çiftlerde de, teklerde uygulanan usul aynen geçerlidir. Servis atma sırası kendinde olan oyuncu ilk puan için servis atar, ondan sonrada, oyun ve setin kazanılmasına kadar her oyuncu o setteki önceki sıraya uygun olarak eşi ve rakip çiftle dönüşümlü olarak birbirini takip eden iki puan için servis atar

Servis Sırası

Tie-break uygulanan oyunda ilk servis atma sırası kendinde olan oyuncu (veya çift) müteakip setin ilk oyununda servisi karşılar.

Olay 1: Müsabakadan önce normal puanlama sisteminin geçerli olacağı ilan edilmiş olduğu halde yanlışlıkla tie-break sistemine göre oyun oynanır ise, oynanan puanlar geçerli midir?

Karar: Eğer yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından önce fark edilir ise ilk puan aynen sayılmak suretiyle yanlışlık derhal düzeltilir. Ancak, ikinci puan için topun oyuna sokulmasından sonra fark edilir ise oyun tie-break sistemine göre devam eder.

Olay 2: Müsabakadan önce tie-break sisteminin geçerli olacağı ilan edilmiş olduğu halde yanlışlıkla normal puanlama sistemine göre oynanır ise, oynanan puanlar geçerli midir?

Karar: Eğer yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından önce fark edilir ise ilk puan aynen sayılmak suretiyle yanlışlık derhal düzeltilir. Ancak yanlışlık ikinci puan için topun oyuna sokulmasından sonra fark edilirse oyun normal puanlama sistemine göre devam eder. Müteakip oyunlarda durum 8-8, 10-10 veya daha yüksek bir çift sayı beraberliğine ulaştığı taktirde müteakip oyun tie-break sistemine göre oynanır.

Olay 3: Tıe-break sistemi uygulanan bir tekler veya çiftler oyununda, oyunculardan biri kendi sırası olmadığı halde servis atarsa servis sırası oyunun sonuna kadar bu yanlış sıraya göre mi devam eder?
Karar. Eğer o oyuncu servis atma hakkını kullanarak tamamlamış ise, servis atma sırası oyunun sonuna kadar bu yanlış sıraya göre devam eder. Eğer yanlışlık, o oyuncunun servis atma hakkını tamamlamasından önce fark edilirse yanlışlık derhal düzeltilir, oynanmış puanlar aynen muhafaza edilir.

28- SET SAYILARI

Maçlar 3 set veya 5 set üzerinden oynanİr. 3 setlik maçlarda 2 set alan, 5 setlik maçlarda 3 set alan oyuncu maçİ kazanİr.

29- SAHA GÖREVLİLERİNİN VAZİFELERİ

Hakem ile idare olunan maçlarda, onun kararı kesindir. Aynı zamanda Başhakem bulunduğu taktirde, Hakemin kuralların uygulanışına ilişkin kararlan hakkında Başhakeme başvurabilir ve bu durumlarda Başhakemin kararı kesindir
Çizgi hakemi, ağ hakemi, ayak hatası hakemi gibi yardımcıların görevlendirildiği maçlarda, bunların kendi görevli bulunduklan hususlarda somut bir pozisyonun değerlendirilmesine dair kararları kesindir, ancak, Hakem, açık bir hata yapıldığını görürse yardımcısının o kararını değiştirebilir. Yardımcılardan biri karar vermekte tereddüte düşerse puanı tekrarlattırmalıdır.
Davis kupası maçlarında veya sahada Başhakemin bulunduğu diğer takım müsabakalarında, Başhakem, herhangi bir puanın tekrarlattınlması için talimat verebilir.

Başhakem, hava şartlan veya zemin durumu yahut karanlık olması, sebepleriyle her zaman bir maçı ertelemeye yetkili ve mezundur. Herhangi bir erteleme halinde, Başhakem ve oyuncular aksini kararlaştırmazlar ise, önceki skor ve oyuncuların sahadaki duruş yerieri aynen muhafaza edilir.

Olay 1: Hakemin tekrarlatma kararı verdiği bir durumda, oyunculardan biri puanın tekrarlanması gerektiğini iddia etmektedir. Bu durumda, Başhakemden karar vermesi istenebilir mi?

Karar: Evet Tenis kurallarının belli bir pozisyona uygulanması hususunda birinci derecede karar mercii Hakemdir. Bununla beraber, Hakemin tereddüte düşmesi veya bir oyuncunun onun kararına karşı Başhakem nezdinde itirazda bulunması hallerinde başhakemin karar vermesi gerekir ve onun karan kesindir.

Olay 2: Bir top için "DIŞARIDA" (out) karan verildikten sonra oyunculardan biri o topun içeride olduğunu iddia etmektedir. Bu durumda Başhakem karar verebilir mi?

Karar: Hayır. Bu durum sahada meydana gelen somut bir pozisyonun gerçekte nasıl oluştuğu hususunda verilecek karara ilişkin olup sahada bulunan görevlilerin (Hakem ve yardımcıları) verecekleri karar kesindir.

Olay :. Bir puanın oynanmasından sonra Hakem, o puanın oynanması sırasında bir çizgi hakeminin açıkça hata yapmış olduğunu ileri sürerek onun kararını değiştirebilir mi?
Karar. Yapılan hatayı derhal (anında) belirtmedikçe veya bunun diğer oyuncuyu engellediğine karar vermedikçe, hayır.

Olay 4: Bir çizgi hakemi bir top için "DIŞARIDA" kararı verir. Hakem, pozisyonu açıkça görmemiş olmakla beraber topun içeride olduğunu zannetmektedir. Bu durumda Hakem, çizgi hakeminin kararını değiştirebilir mi?

Karar: Hayır. Hakem, yardımcılarının kararlarını ancak, o kararın her türlü şüpheden uzak bir şekilde yanlış olduğuna kanaat getirdiği taktirde değiştirebilir. Bir çizgi hakeminin içeride olduğuna karar verdiği bir top hakkındaki kararını değiştirebilmesi için, o topun çizginin dışına değdiğini ve çizgi hakeminin "DIŞARIDA" veya "HATA" şeklinde verdiği kararını değiştirebilmesi için de, o topun çizginin üzerine veya içine düşmüş olduğunu görmüş olması gereklidir.

Olay 5: Hakemin puan kararı vermesinden sonra bir çizgi hakemi kendisinin söylemiş olduğu kararını değiştirebilir mi?
Karar. Evet Bir çizgi hakeminin hata yaptığını anladığı anda, derhal olmak kaydı ile hatasını düzeltmesi şarttır.

Olay 6: Bir oyuncunun geri çevirdiği topun "DIŞARIDA" olduğunu çizgi hakemi belirttikten sonra oyuncu o topun içeride olduğunu iddia ederek itiraz etmektedir. Bu durumda, Hakem, çizgi hakeminin kararını değiştirebilir mi?

Karar: Hayır. Hakemin, bir oyuncunun itirazı veya karşı çıkması üzerine karar değiştirmesi asla caiz değildir.

30- OYUNUN DEVAMLILIĞI VE ARA VERME

Aşağıdaki şartlar da dikkate alınmak kaydı ile, oyun ilk servisin atılmasından, maçın tamamlanmasına kadar kesintisiz devam eder.

a) Birinci servis hata olmasİ halinde, servis atan hiçbir gecikmeye meydan vermeksizin servis atmalıdır.

Karşılayan, makul ölçüler içerisinde servis atana baĞlİ olup, servis atmaya hazİr olduĞu anda karŞİlayanİnda hazİr olmasİ gerekmektedir. Oyuncularİn saha deĞiŞtirmesi sİrasİnda, son oyunun bitiminde topun oyundan çİkmasİyla müteakip oyunun baŞlamasİ için topun servisle oyuna girmesi arasİnda en fazla 90 saniye süre geçebilir. Ancak, her setin birinci oyunundan sonra ve tie-break oynanİrken oyun aralİksİz devam edecektir ve oyuncular dinlenme olmadan saha deĞiŞtirecekler.
Her setin bitiminde 120 saniyelik bir set molasİ verilecektir. Setin bitiminde topun oyundan çİkmasİyla müteakip set,in baŞlamasİ için topun servisle oyuna girmesi arasİnda en fazla 120 saniye süre geçebilir.

Oyunun devamlİlİĞİnİ engelleyici bir durum olup olmadİĞİna karar verme yetkisi hakeme aittir.

İki puan arasİnda hiçbir Şekilde 20 saniyeden fazla süre geçemez. Uluslararasİ Tenis Federasyonu tarafİndan kabul edilen takim müsabakalarİ ve uluslararasİ müsabaka düzenleyicileri bu 20 saniyelik sürenin daha az olmasİnİ kararlaştırabilirler.

b) Bir oyuncunun kuvvetini kazanmasına, nefeslenmesine ve fızik kondisyonunun düzelmesine imkan vermek amacıyla oyuna ara verilmesi, ertelenmesi veya müdahale edilmesi kesinlikle yasaktır. Ancak, bir kaza veya sakatlık sebebiyle bir oyuncunun derhal oyuna devam edemeyecek hale gelmesi durumunda Hakem, bir defaya mahsus olmak üzere üç dakikalık ara verebilir.

c) Oyuncunun kontrolü dışındaki bir sebepten ötürü giysileri, ayakkabısı veya diğer teçhizatı (raket hariç) onun oyuna devamını imkansız kılacak veya arzu edilmeyecek bir şekilde düzeltilmesi mümkün olmayan bir hale geldiği taktirde, Hakem tarafından bu durumun düzeltilmesine yetecek bir süre oyuna ara verilebilir.

d) Hakem, gerekli gördüğü zaman ve münasip göreceği süre ile oyuna ara vermeye veya ertelemeye yetkilidir.

e) Üçüncü setten veya bayanlarda ikinci setten sonra oyunculardan her birinin dinlenme hakkı vardır. Bu dinlenme süresi 10 dakikayı geçemez, ancak 15 derece kuzey ve 15 derece güney paralelleri arasında yer alan ülkelerde bu süre 45 dakikadır. Bundan başka, oyuncuların kontrolü dışındaki haller dolayısıyla, icabettiği taktirde, Hakem lüzum gördüğü bir süre için oyuna ara verebilir.

Eğer oyuna ara verilmiş ve daha sonraki bir gün tekrar başlanmışsa, bu taktirde, ancak o sonraki gün oynanan üçüncü setten (bayanlarda ikinci setten) sonra dinlenme süresi verilebilir, yarıda bırakılmış bir setin tamamlanması halinde o set bir tam set olarak nazara alınır.Eğer oyuna ara verilmiş ve aynı gün 10 dakikadan daha uzun bir süre tekrar başlanmışsa bu taktirde, ancak kesintisiz olarak birbirini takiben oynanan üç setten (bayanlarda iki setten) sonra dinlenme süresi verilebilir, yarıda bırakılmış bir setin tamamlanması halinde o set tam set olarak nazara alınır.
Her millet ve/veya tertip komitesi, kendi ülkesinde yapılacak tumuvalar, maçlar ve müsabakalarda uygulanacak kurallarda, bu fıkrada belirtilen şartları değiştirmekte veya tamamen kaldırmakta serbesttir. Davis Kupası ve Federasyon Kupası müsabakalan için yalnız Uluslararası Tenis Federasyonu tarafından; bu maddede belirtilen şartlar değiştirilebilir veya kaldırılabilir.

f) Turnuva tertip komiteleri, önceden ilan edilmek şartıyla ve 5 dakikadan fazla olmamak kaydı ile maçlardan önceki oyuncuların ısınma sürelerini kararlaştırmaya yetkilidir.

g) Ceza puanlama sistemlerinin yürürlükte olduğu müsabakalarda hakemin bu sistemler hükümlerine uygun karar vermesi zorunludur.

h) Oyunun devamlılığına ilişkin prensip ve kurala aykırı davranış halinde, Hakem önceden ikazda bulunmak kaydıyla kural dışı davranan oyuncuyu diskalifıye edebilir

31- KAPTANLIK VE TALİMAT VERME
Takım müsabakalarında oyuncular saha değiştirirken, saha içinde oturan kaptanlarından talimat alabilirler. Ancak, tie-break sırasında saha değiştirirken talimat verilmesi caiz değildir.

Bunun dışında hiç bir maç esnasında oyunculara talimat verilemez.
Bu kural kat'i surette uygulanır ve buna aykırı davranış halinde, önceden ikaz edilmek suretiyle o oyuncu diskalifiye edilebilir
Ceza puanlaması sisteminin yürürlükte olduğu müsabakalarda, .Hakem bu sisteme istinaden ceza uygular.

Olay 1: Taciz edici şekilde olmaksızın işaretle talimat verilmesi halinde o oyuncu ikaz edilmeli,yoksa diskalifiye mi edilmelidir?

Karar: Bu şekilde veya sözle talimat verildiğini görür görmez Hakemin gerekli tedbiri alması lazımdır. Eğer, Hakem bu şekilde talimat verildiğini görmez ise oyuncular bu konuda onun dikkatini çekebilirler.

Olay 2: Madde 30 (e)' de belirtilen şekilde oyuna ara verildiğinde veya oyun herhangi bir sebeple kesilip oyuncunun sahayı terk etmiş olduğu bir sırada oyuncu talimat alabilir mi ?
Karar. Evet Oyuncunun sahada olmadığı bu gibi hallerde talimat verme hususunda herhangi bir kısıtlama yoktur.

AÇIKLAMA : Her türlü nasihat bilgi ve emir verme talimat mahiyetindedir.

32- TOPLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ

Topların belirli bir oyun sayısından sonra değiştirilmesinin kararlaştınldığı hallerde, eğer kararlaştırılan doğru zamanda toplar değiştirilmemiş ise, normal olarak yeni toplarla hangi oyuncu (veya çift) servis atacak idi ise, yeniden servis atma sırası ona (veya onlara) geldiğinde hata düzeltilir ve toplar değiştirilir. Bundan sonra da, daha önce kararlaştırılmış oyun sayısına göre top değişimi yapılmasına devam olunur,

33- ÇİFTLER OYUNU

Aşağıdaki istisnalar dışında, yukarıda belirtilen kurallar çiftler oyununda da aynen geçerlidir.

34- ÇİFTLER SAHASI

Çiftler oyununda saha 10.97 m. (36 feet) genişliktedir, yani, her iki yanda tekler oyunundaki sahadan 1.37'şer (4 1/2 feet) metre daha geniştir ve iki servis çizgisinin arasında kalan tekler yan çizgilerine servis yan çizgileri denir
Bunun dışında saha, 1.madde'de tanımlanan şekildedir, ancak, ağın her iki yanındaki ana çizgi ile servis çizgileri arasında kalan tekler yan çizgileri arzu edildiği takdirde kaldırılabilir. (silinebilir).

35- ÇİFTLERDE SERVİS ATMA SIRASI

Servis atma sırası her setin başlangıcında aşağıdaki şekilde kararlaştırılır ;
Her setin ilk oyununda, servis atma sırası kendisinde olan çift, eşlerden hangisinin servis atacağını kararlaştırır. Rakip çift de, ikinci oyun için aynı şekilde hangi eşin servis atacağını kararlaştırır. Birinci oyunda servis atan oyuncunun eşi üçüncü oyunda, ikinci oyunda servis atan oyuncunun eşi de dördüncü oyunda servis atar ve setin müteakip oyunlarında aynı sıraya uyularak servis atılır.
Olay 1. Bir çiftler maçında oyunculardan biri maç saatinde gelmemişse ve onun eşi rakip oyunculara karşı tek başına oynamasına izin verilmesini isterse, bu mümkün müdür ?

Karar: Hayır.

36- ÇİFTLERDE SERVİS KARŞILAMA SIRASI

Servis karşılama sırası her setin başlangıcında aşağıdaki şekilde kararlaştırılır ;
Her setin ilk oyununda, servis karşılama sırası kendisinde olan çift, eşlerden hangisinin ilk servisi karşılayacağını kararlaştınr ve aynı eş tüm set boyunca her tek sayılı oyunda ilk servisi karşılamaya devam eder. Eşler, her oyun esnasında münavebe ile servisi karşılar.

Olay 1: Çiftler oyununda servis atanın eşi veya karşılayanın eşi, karşılayanın görüşünü engelleyecek bir şekilde durabilir mi ?
Karar. Evet Servis atanın eşi veya karşılayanın eşi ağın kendilerine ait kısmında, "sahanın içinde veya dışında dilediği yerde durabilir."

37- ÇİFTLERDE SERVİS ATMA SIRASINDA YANLIŞLIK YAPILMASI
Eşlerden biri sıra kendisinde olmadığı halde servis atarsa, bu yanlışlık fark edildiğinde, asıl servis atma sırası kendisinde olan eş servis atar: Fakat bu yanlışlığın fark edilmesinden önce alınmış olan tüm puanlar ve yapılmış hatalar geçerli sayılır.

Böyle bir yanlışlığın fark edilmesinden önce bir oyun tamamlanmış ise, bu takdirde, servis atma sırası bu değişikliğe uygun olarak devam eder

38- ÇİFTLERDE SERVİS KARŞILAMA SIRASINDA YANLIŞLIK YAPILMASI

Bir oyunda karşılayanlar tarafından karşılama sırası değiştirilirse, bu yanlışlığın anlaşıldığı oyunun sonuna kadar bu değişiklik devam eder, fakat, o sette, servis karşılayacakları müteakip oyunda, eşler tekrar asıl karşılama sıralarına uyarlar.

39- ÇİFTLERDE SERVİS HATASI

Madde 10'da belirtilen durumlarda veya topun servis atanın eşine yahut onun giydiği veya taşıdığı herhangi bir şeye değmesi halinde servis hatalıdır. Fakat, servis atıldıktan sonra, top yere düşmeden önce karşılayanın eşine veya onun giydiği yahut taşıdığı bir şeye değerse , servis atan puanı kazanır. Madde 14 (a) hükmü saklıdır.

40- ÇİFTLERDE TOPA VURUŞ TARZI

Rakip çiftlerden biri veya diğeri tarafından topa münavebe ile vurulur ve bu kurala aykırı olarak, oyunculardan birinin top oyunda iken kendi eşi vurduktan sonra topa raketiyle değmesi halinde o puanı rakipleri kazanır.

NOT : Aksi belirtilmediği takdirde . işbu kurallardaki erkeklerle ilgili hükümler, kadınlar için de aynen geçerlidir.

TENİS KURALLARI'na EKTİR :

ULUSLARARASI TENİS FEDERASYONU - Madde 69

Tenis Kurallan'nın resmi ve baglayıcı metni daima lngilizce olup başka bir alternatifi veya tercümesi geçerli değildir. Ancak, "Değişiklik Bildirimi" başlıklı

2l.Madde gereğince, Konseyin yıllık genel kurulu'nda 2/3 oy çokluğu ile kabul edilerek Uluslararası Tenis Federasyonu'na iletilen değişiklik kararları geçerli olabilir.
Bu değişiklikler, Genel Kurul'un çoğunlukla aksine karar vermemiş olması kaydıyla, karar tarihini takip eden Ocak ayının birinci gününden itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme Komitesi'nin kurallarla ilgili acil yorum gerektiren sorunlar hakkında, bir sonraki Genel Kurul'un onayına sunmak kaydı ile karar verme yetkisi mevcuttur.
Bu madde, Konsey Genel Kurulu'nun ancak oybirliği ile vereceği kararla değiştirilebilir.

EK-I

3.MADDE'DE AÇIKLANAN TESTLERİN YAPILMASINA İLİŞKİN KURALLAR

1. Aksi açıklanmadıkça tüm testlerin takriben 20 santigrad derece sıcaklıkta ve takriben %60 oranında rutubetli ortamda yapılması gerekir. Tüm topların kutularından çıkarılarak testin yapılmasından önce 24 saat süreyle, açıklanan ısı ve rutubet derecesinde bekletilmesi ve testin başlangıcında da aynı ısı ve rutubet derecesinin mevcut olması gerekir

2. Aksi açıklanmadıkça testin yapılacağı yerdeki atmosfer basıncının barometrik ölçüsü takriben 76 cm. olmalıdır.

3. Oyunun oynandığı yerdeki ortalama ısı, rutubet ve barometrik ölçü yukarıda belirtilen birimlerden farklı ise diğer ölçüler bu birimler nazara alınmak suretiyle tesbit edilebilir.

Her Ulusal Birlik (veya Federasyon) tesbit ettiği bu tip ayarlanmış ölçüleri Uluslararası Tenis Federasyonıi na bildirir ve bunlar onaylandığı takdirde o bölgede uygulanması kabul edilir

4. Topların çaplarının ölçülmesi için yapılacak testlerde, tercihan zor aşınan ve 0.32 cm. kalınlığında, metalden mamul, halka şeklinde bir ölçü aleti kullanılır. Bu , halka şeklindeki ölçü aletinin bir tarafının çapı 6.54 cm. , diğer tarafının çapı 6.86 cm. olmalıdır. Halkanın iç yüzünün profıli 0.16 cm. yarıçapında iç bükey olmalıdır. Halkanın dar tarafından top kendi ağırlığı ile düşmemeli, geniş tarafından ise kendi ağırlığı ile düşebilmelidir.

5. 3.madde'de belirtilen tüm deformasyon (şekil değiştirme) ve aksi istikametteki deformasyon değişikliği testlerinde, Percy Herbert Stevens tarafından imal olunup lngiltere'de 230250 Patent Numarası ile patentli makina ile onun ekleri ve geliştirilmiş şekilleri kullanılır. Aynca, Stevens makinasına eşdeğer neticeler veren ve bir Ulusal Birlik (veya Federasyon) tarafından onaylanmış başka bir makina da kullanılabilir.

6. Testlerin yapılma usulleri ;

a. Ön sıkıştırma : Her top teste tabi tutulmadan önce, birbirine dik açı teşkil eden, üç ayrı çapı esas alınarak birbirini takiben üç kez, takriben 2.54 cm. kadar sabit olarak sıkıştırılır. Bu hareket üç kez tekrarlanmalıdır. (Bu şekilde toplam dokuz kez sıkıştırılır.) Tüm testler ön sıkıştırmadan itibaren iki saat içinde tamamlanmalıdır.

b. Zıplama testi : (3.Madde'deki gibi) ölçüler, beton zemin ile topun alt kısmı esas alınarak tesbit edilmelidir.

c. Ölçü testi : (Yukarıda 4.parağraftaki gibi)

d. Ağırlıktesti : (Madde 3.'teki gibi)

e. Deformasyon (Şekillendirme) testi : Topun yüzündeki dikişler Stevens makinasının hiç bir presesine değmeyecek şekilde top makinaya yerleştirilir. Bu durumda iken gerekli ağırlık uygulanarak gösterge ve müşir hizaya getirilir ve sıfırlanır. 8.165 kg. lık test ağırlığı konmak suretiyle çark elle ve sabit bir hızla çevrilerek topun üzerine basınç uygulanır. Ağırlığın konduğu terazinin, ağırlığın tatbiki sebebiyle aşağıya doğru hareket etmesi anından itibaren beş saniye sonra gösterge ile müşirin yeniden aynı hizaya gelmesi beklenir. Her uygulamadan sonra göstergedeki rakkam okunur. (İçeri doğru deformasyon). Çark tekrar çevrilerek göstergede 10 rakkamı okunur. (2.54 cm. defomıasyon) Ondan sonra çark aksi istikamette çevrilerek müşir ile gösterge aynı hizaya gelinceye kadar basınç kaldırılır. On saniye beklendikten sonra gerekirse müşir ile gösterge yeniden ayarlanır. Ondan sonra göstergedeki rakkam okunur. (Aksi istikametteki deformasyon) Bu işlem her top için, ilk durumlarına ve birbirlerine dik açı teşkil eden iki ayrı çaplarından uygulanmak suretiyle tekrarlanır.

EK-II

TEKERLEKLİ SANDALYE TENİS KURALLARI

Tekerlekli sandalye ile oynanan tenis oyununda da Uluslararası Tenis Federasyonu'nun sağlıklı kişiler için kabul etmiş olduğu kurallar uygulanır. Sadece, tekerlekli sandalye ile tenis oynayan oyuncular için topun yerde iki defa zıplamasına izin verilir.

1- MÜSABIK TEKERLEKLİ SANDALYE OYUNCUSU
Bir şahsın müsabık tekerlekli sandalyeli tenis oyuncusu olması için, oyuncunun hareketle ilgili bir sakatlığı olduğunun tıbbi olarak teşhis edilmiş olması gerekmektedir. Diğer bir deyişle oyuncunun bir veya iki el ve ayaklarında tam veya tama yakın olmak üzere hareket kaybının mevcut olması gerekmektedir Eğer bu fonksiyonel kısıtlamalar sonucu oyuncu sağlıklı oyuncuların oynadığı tenis müsabakalarında oynayamayacak durumda ise (yani kort içerisinde yeterli hızla hareket etme kabiliyetine haiz değilse) bu kişi IWTF (Uluslararası Tekerlekli Sandalye Tenis Federasyonu) tumuvalarında tekerlekli sandalye müsabakalarında oynayabilir.

Kazalar, omurga yaralanmalan ve diğer hastalıklar sonucu, en az üç uzvunda hareket ve güç kısıtlaması bulunan oyuncu, quadraplegic bölümü oyuncusu olarak nitelendirilir. Aynca bu gruba, yürüyen quadreplegicler, motor gücüyle hareket eden tekerlekli sandalye kullanıcılan ve triple amputees (uzuvları kesilmiş kimseler) de dahildir. Sandalyeyi hareket ettirmek için her iki kolunu hareket ettiremeyen oyuncuların ayaklarını kullanmalarına müsaade edilmiştir. Her hangi bir kuşku söz konusu olduğunda oyuncunun ayaklarını kullanıp kullanmaması için IWTF gerekli kararı alabilir.

Herhangi bir oyuncunun müsabık tekerlekli sandalyeli tenis oyuncusu olarak belirlenmesi hususunda herhangi bir şüphenin belirmesi durumunda IWTF Kural Komitesi oyuncunun hangi gruba gireceği ve/veya elenmesi hususunda yetkisini kullanma hakkını saklı tutmuştur. Herhangi bir şüphe durumunda quadraplegic statüsünün tahkiki istenebilir.

2- TOP OYUNDA İKEN
Tekerlekli sandalye ile oynayan teniste geri gönderilmeden önce, topun yerde iki kere zıplamasına müsaade edilir.

a) Eğer top yerde ilk zıplamasından sonra karşılandığı taktirde topun kort sınırları içerisinde zıplamış olması gerekmektedir.

b) Eğer top ikinci zıplamasında karşılanmış ise, ikinci zıplama kort sınırlan içerisinde veya kort sınırları dışarısında olabilir.

3- SERVİS

a) Servisle gönderilen top, servis sahasında yere düştükten sonra, karşılayanın topu geri göndermesinden önce kort sınırlan içerisinde veya kort sınırları dışarısında bir yere düşebilir.

b) Servis atan oyuncu servisi atarken ;
-Sandalyesini yuvarlama (yürütme) ve döndürme suretiyle pozisyonunu değiştiremez.
Servisi atan oyuncu orjinal yerini değiştirmeyecek şekilde hafifçe sandalyesini oynatması durumunda yuvarlama ve döndürme suretiyle pozisyonunu değiştirmiş sayılmaz.

-Tekerleklerin herhangi birisiyle ana çizginin gerisinde ve orta çizgi hizası ile yan çizgilerin hizası arasında kalan alanın dışında herhangi bir yere temas edemez

c) Eğer oyuncu kasıtlı olarak herhangi bir alt uzvunu (frenler veya sabit durmayı sağlayan gereçler) servis atmada kullanırsa bu, servis hatası olarak değerlendirilir.

d) Bir quadraplegic oyuncu için servis atmada alışılagelmiş metotlar fıziksel olarak imkansız olursa herhangi bir şahıs oyuncunun servisi atması için topu yukarıdan bırakarak ona yardım edebilir.

4- OYUNCUNUN PUAN KAYBETMESİ
Bir oyuncu aŞaĞİdaki durumlarda puan kaybeder:

a) EĞer oyuncu, top yere üç defa çarpmadan önce topu geri çeviremezse,

b) Top oyunda iken oyuncu eĞer ayaklarİ ile yada alt uzuvlarİ ile yere yada sandalyenin tekerlŞeklerine dokunursa,

c) EĞer oyuncu topa vururken kalçasİyla sandalye arasİndaki temasİ kaybederse
o puanı kaybetmiş olur.

5- TEKERLEKLİ SANDALYELİ / VÜCUTÇA SAĞLAM OYUNCU TENİSİ

1-Kural'da tanımlanan tekerlekli sandalye oyuncusunun vücutça sağlam oyuncu ile oynaması durumunda Tenis Kurallan uygulanır. Fakat bu durumda tekerlekli sandalye oyuncusu için topun yerde sadece bir kere zıplamasına izin verilir ve dolayısıyla yukarıda belirtilen 2. ve 3. Kurallar uygulanmaz

BİR KORTUN İŞARETLENMESİ İLE İLGİLİ TAVSİYELER

Aşağıdaki prosedür çiftler ve tekler kortu içindir.
Önce fılenin pozisyonunu belirleyiniz; bu 42 feet (12.8 m.) uzunluğunda düz bir hattır. Bu hattın orta noktasını işaretleyiniz (yukandaki şekilde X işareti ile gösterilmiştir) bu noktadan başlamak üzere;
13,6 feet (4.1 m.) uzaklakta iç yan çizgilerin fıleyi kestiği a ve b noktalarını işartleyiniz., 16,6 feet(5.03m.) uzaklıkta tekler direklerinin pozisyonlarını işarstleyin.(n,n) 18,0 feet (5.49m.) uzaklıkta fılenin dış yan çizgileri kestiği noktalan işaretleyin.(A,B) 21,0 feet (6.40m.) uzaklıkta 42,0 feet ( 12.8m.) lik hattın son noktalarını teşkil eden çiftler direklerinin pozisyonlarını işaretleyin.(N,N). A ve B noktalarına birer çivi sokun ve bu çivilere birer ölçü şeridi iliştirin. Yan sahayı çaprazlama ölçmek için şeridin birini 53,1 feet (16.18m.) uzatın. Yan çizgileri ölçmek için diğer şeridi 39.0 feet (11.89m.) uzatın. Şeritlerin her ikisini gerin ve kesiştikleri yeri C olarak işaretleyin. Bu kortun köşelerinden birisidir. Diğer köşe noktası olan D'yi işaretlemek için ölçümün tersini yapınız. Bu aşamada ana çizgi olacak olan CD hattının ölçümünün sağlamasını yapabilmek için bu uzunluğun 36,0 feet (10,97m.) olup olmadığını kontrol edin. Aynı zamanda bu hattın merkezi olan J noktası ve C ve D noktasından içe doğru 4,6 feet (1.37m.) mesafede bulunan iç yan çizgileri sonları (c,d) da işaretlenebilir. F,H,G noktalan sayesinde merkez çizgisi ve servis çizgisi de işaretlenebilir. Bu noktaların fıleye uzaklıkları 21,0 feet (6.40m.) dir. Aynı işlem diğer yan saha için de yapıldığında kort tamamlanmış olur.

NOTLAR

i) Eğer sadece bir tekler kortu gerekiyorsa a,b,c,d noktalarının dışında herhangi bir çizgiye gerek yoktur. Fakat kort yukarıdaki şekilde işaretlenebilir. Buna alternatif olarak, A ve B noktaları yerine şeritleri a ve b noktalarına eklenlerek ana çizginin köşeleri (Gd) bulunabilir. Uzunluk olarak 47,5 feet (14.46m.) ve 39.0 feet (11.89m.) kullanılır. File çubukları n-n noktalarında olur ve 33,0 feet ( 10 m.) uzunluğunda tekler filesi kullanılması gerekmektedir.

ii) Birleşik haldeki tekler ve çiftler sahası çiftler ağı gerilmek suretiyle tekler için kullanılırken, file tekler direkleri denilen direkler vasıtasıyla n-n noktalarında desteklenerek 3 feet 6 inch (1.07m) yükseklikte durması sağlanır. Tekler direkleri kare kesitinde ise kenarları daire ise çapları 3 inch (7.5 cm.)den fazla olmamalıdır. Kort işaretlenirken bu direkleri yerleştirilmesi esnasında n-n noktalarının her birinin beyaz nokta ile gösterilmeleri gerekmektedir.

Tenis Oyun Kuralları - I

Kaynak : www.vtb.org.tr

Yorumlar