Tenis Hakkında Bilgi

Tenis Raketi Tenis

Kendisine özgü raket ve toplarla, tenis kortu olarak adlandırılan özel sahalarda (toprak veya çim), iki kişi veya ikişer kişiden oluşan iki takım arasında oynanan bir spordur. Oyuncular raketleri ile tenis topunu, tenis oyun kuralları doğrultusunda ağ (net) üzerinden rakibinin sahasına (kort) atmaya çalışırlar.

İlk olarak İngiltere'de 1800 lerde ilk oynanmaya başlayan tenis, öncelikle İngilizce konuşulan ülkelerde yayılmıştır.

Tenis günümüzde bir olimpiyat sporu olmuştur, her seviyeden, her yaştan ve her ülkeden oyuncusu bulunmaktadır.

Tenis Kortları

Tenis Kortu ölçüleri Tenis, kort adı verilen dikdörtgen düz bir yüzeyin üzerinde genellikle çim üzerinde yada toprak sahada oynanır.

Tenis Kortu Ölçüleri, tekler maçlarında 23,77 metre uzunluğunda ve 8,23 metre enindedir. Tenis Kort Ölçüleri eni çiftler maçlarında 10,97 metreye çıkartılır. Tenis kortu etrafındaki fazlalık alanlar, oyuncuların saha dışına taşan topları alabilmesi içindir. Kortun eninden gerilmiş olan ağ sahayı iki eşit parçaya böler. Ağ yüksekliği desteklerde 107 santimetre ve merkezde 91,4 santimetre uzunluğundadır.


Kort genişliğini belirleyen çizgilere sınır çizgileri denir. Bunların ortasındaki küçük işaretin adı ise çilekeş çizgisidir.bu çizgilerin kalınlığı 5cm.dir

Teniş Kortu Türleri

Kortlar üç türdür. Yüzeyinde kullanılan malzemeye bağlı olarak, topların kort yüzeyinde sekme hızı farklıdır.
  • Toprak Zemin Tenis Kortu
  • Çim Zemin Tenis Kortu
  • Sert Zemin Tenis Kortu
Tenis kortlarının yüzeylerinde kullanılan malzemelerin özelliklerinden dolayı, tenis topunun kortla teması ve sekme hızı farklılıklar gösterir. Bu yüzden bazı oyuncular belirli yüzeylerde daha başarılı sonuçlar elde eder. Bu tip oyunculara başarılı oldukları kortun uzmanı (örneğin çim kort uzmanı) denilir.

Toprak kortlar 'yavaş' olarak tanımlanırlar. Toprak kortlarda, top rakete gelene kadar hız kaybeder ondan sonra oldukça yükseğe zıplar ve yere çarptıktan sonra ani bir hızlanma olur, bunun nedeni toprak kortta oyuncuların top-spin vuruşları tercih etmeleridir. Toprak korttaki maçlar winner adı verilen sayı alan vuruşların daha zor olması sebebiyle daha uzun sürer. Sayılar genellikle oyuncularin basit hatalar denilen topun filede kalması ya da çizgilerin dişarı atilmasi sonucu alınır . Toprak kortlarında oynanan oyunlarda topun bıraktıği izler belirgindir.

Sert ve çim kortlar daha "hızlı" yüzeylerdir. Bu hız yapıldıkları maddeye göre değişir. Bu yüzeylerin özelliği kısa sıçrayışlardır. Bu kortlarda sert servis atan ve vuruşları sert olan oyuncuların avantajı vardır. Çim kortlarda topun sıçraması miktarı, çimin ne kadar sağlıklı ve ne sıklıkta biçildiğini gösterir.

Normal Bir Puanlık Oyun:
Oyuncular veya çiftler nette karşılıklı bir biçimde durur. Bir oyuncu servis kullanır ve netin (ağ) karşısındaki oyuncular, yani rakipleri alıcıdır, gelen servisi karşılayıp rakip saha içinde geçerli alana düşürmek zorundadırlar. Servis kortun iki yarısı arasında değişir. Servisi atan oyuncunun geçerli bir servis için topu rakip alanda çaprazda yer alan servis sahasına düşürmesi zorunludur.

Her bir puan için, servis atan oyuncu sınır çizgisinin arkasında, orta işaret ile yan çizgi arasında durur. Alıcı kendi tarafındaki netten istediği yerde durabilir, ama, genellikle servis kutusunun arkasındadır. Alıcı hazırsa servisi atan kişi atar. Meşru olarak top nete değmeden üstünden rakiplerinin çaprazı sahasına iner. Top eğer servis atarken dışarı çıkarsa out olur ve servis tekrarlanır, çift hata olması durumunda ise servisi atan kişi puan kaybetmiş olur.

Tenis Vuruşları

Servis, Court tennis de servis aşamaları sırasıyla (sağ elini kullanan oyuncular için);
1- Raket ve top birbirine paralel şekilde elde hazır olur.
2- Doğru servis kutusuna alınan vücut pozisyonuyla birlikte top dikey alın hizasına yaklaşık 2 kol boyu yükseltilir.
3- Top raketle eş zamanlı birbirinden ayrılırken sağ eldeki raket, koldaki flexörleri çalılştırarak sırta kapalı şekilde alınır.
4- Dirsekten, yukarıya doğru yükselen topa, omuzudan kuvvet alarak vuruş uygulanır ve raket sol ayak yanına indirilerek vuruş tamamlanır.

Forehand:

Forehand vuruşunda, sağ kol raket tek elle tutulacak şekilde baş üstünden düzgün bir açıyla kol gergin bir şekilde geriye çekilir.Bu esnada bacaklar birbirine paralel olacak şekilde hafif bükük durulur. Gerilen raket aşağıdan giderek hafif bükülmüş dizin tam önünde durur, topa vurulur. Topa vurulduktan sonra raket boyna çekilir ve çekilirken sol elle tutulur.

Backhand:

Backhand vuruşunda geriye iki elle raket çekilir. raket geriye çekildikten sonra yüzü karşıyı göstermelidir. raket çekilirken dizler paralel bir biçimde hafif kırılmalıdır. topa dizin biraz önünde raket iki elle vurulmalıdır. raket topa vurulduktan sonra iki elle boyna çekilmelidir.

Tenis Turnuvaları

Teniste 4 büyük turnuva (Grand Slam) vardır.

  • Avustralya Açık
  • Fransa Açık (Roland Garros)
  • Wimbledon 
  • Amerika Açık

Amerika Açık Tenis Turnuvası, sert kortlarda,
Fransa Açık Tenis Turnuvası, toprak kortta,
Wimbledon, çim kortlarda,
Avustralya Açık, Sentetik Kortlarda oynanır.

Bu 4 büyük turnuva dışında başka turnuvalar da düzenlenmektedir.

Kaynak : Wikipedia


Yorumlar

forklift ehliyeti dedi ki…
Spor konusunda son derece başarısız olan bünyeme, denediklerim arasından en uygun olan spor dalıdır. bu oyun sayesinde; rakibinin zayıf noktasını keşfedip onun hata yapmasını sağlamaya çalışırken, kendi eksik yanını fark ettirmemeye uğraşmayı öğrenirsin. bu şekilde baktığınızda tenis, bir nevi hayata hazırlık sayılabilir. beş yıl boyunca profesyonel olarak oynadığım halde elle tutulur bir ödül vs. alamamış olmam ailemi pek memnun etmese de, tarafıma gülümseten anılar ve rekabet edebilme yeteneği kazandırmış olduğunu söyleyebilirim.
Adsız dedi ki…
Teşekkürler