Spor Ayakkabısı

Spor ayakkabısı seçimi çok önemli bir detaydır. Spor ayakkabısı seçerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususları (yapılacak aktiviteye uyan ayak ve vücut yapısına uygun ayakkabı seçimi v.b.) aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz.

Spor ayakkabı seçerken yapacağınız aktivitiye uygun bir ayakkabı seçmeniz ayak ve vücut sağlığınız açısından çok önemlidir.
Spor ayakabıları performansa dayalı ve günlük olarak ikiye ayırabiliriz.
Performans: tenis, basketbol, futbol, koşu, yürüyüş v.b. adlar altında sıralayabiliriz.
Kulanıcılar bu tür ürünleri ayaklarında uzun süre taşıdıklarından dolayı özellik olarak teri ve yorgunluğu önlemesi için clima ve aır taban özelliği sıkça kullanılır.

BASKETBOL
Spor-Ayakkabısı-Reebok-Zig-Pro-Future-Basketbol-Ayakkaabısı
Reebok Zig Pro Feature
Topuk koruyucu bölgesi yüksek olmalıdır. Tabanı kalın ve sert olur. Bu taban salonda koşarken ekstra stabilite verir.
Yüksek konçlu ayakkabılar zıplarken destek verir ve zıpladıktan sonra yere düşerken de ayak bileği burkulmalarını engellemede yardımcı olur.

FUTBOL
Spor-Ayakkabısı-Puma-Powercat-Futbol-AyakkabısıFutbol ayakkabıları, çim saha ve halı saha diye 2'ye ayrılır. İki çeşittede ortak olan seçim özelliği hafiflik, ayağa oturma şekli ve sağlamlıktır. Saha şartlarına göre tabanına yerleştirilen çıkıntılar veya vidalar kulanıcının manevra kabiliyetini etkileyen önemli hususlardır. Futbol ayakkabılarında daha çok kullanılan deri önem kazanmaktadır. Kulanılan derinin sertliği ve yumuşaklığı, suya olan dayanıklılığı kulanıcının performansıyla doğru orantılıdır. Kulanıcıların sıklıkla tercih ettiği deri türü suya dayanıklılığıyla biline kanguru derisidir

TENİS
Spor-Ayakkabısı-Nike-Air-Max-Courtballistec-3.3-Tenis-Ayakkabısı
Nike Air Max
Tenis ve benzeri raket sporları, oyun sırasında yana hareketlerin kullanıldığı bir spordur ve ayakkabının yeterli yan desteği sağlayacağı özellikte olması gerekmektedir.Silikon ve hava kökenli aır tabanlar kulanıcının yaptığı spor dalında manevra yeteneğinin rahat sergileyebilmesi ve ayağın fiziki zorlanmalara karşı riski minimuma indirmesi dolayısıyla sıkça kullanılan bir taban türüdür. Yüzeyin tabanla orantılı olarak nefes alabilir bir konuma getirilmesi için teknolojik işlem görmüş bir polyester kumaş clıma görevi yaparak ayağın nefes almasını sağlar ve bu doğrultuda performansın artmasına neden olur.

KOŞU
Spor-Ayakkabısı-Nike-Air-Max+-252B-2011-Womens-Running-Shoe-Koşu-Ayakkabısı
Nike Air Max +
İyi bir koşu ayakkabısı parmakların ayakla birleştiği ve ayakkabının en geniş olması gerektiği bölgede esneyebilmeli ve topuk kısmında hafif bir yükseltiye sahip olmalıdır. Silikon ve hava kökenli aır tabanlar kulanıcının yaptığı spor dalında manevra yeteneğini rahat sergileyebilmesi ve ayağın fiziki zorlanmalarına karşı riski minimuma indirmesi dolayısıyla sıkça kullanılan bir taban türüdür. Yüzeyin tabanla orantılı olarak nefes alabilir bir konuma getirilmesi için teknolojik işlem görmüş bir polyester kumaş clıma görevi yaparak ayağın nefes almasını sağlar ve bu doğrultuda performansın artmasına neden olur.

YÜRÜYÜŞ
Spor-Ayakkabısı-Nike-Free-Trainer-7.0.IV-Womens-Shoe-Yürüyüş ayakkabısı
Nike Free Trainer
Topukta ekstra şok absorbe edici yastıkların olması gerekir yine ayak tabanında ve ayak önünde yastıklar olmalıdır. Bunlar uzun yürüyüşler sonrasında topuk ağrılarını ve ayak önündeki yanmaları azaltırlar. Yürüyüşün rahat olması için ayakkabının tabanı biraz sallanır sandalye altı gibi olmalıdır. Yürüyüş ayakkabılarının ön bölgesinin tabanı sert olmalıdır. Ön bölümünün sert olması ve tabanın sallanır sandalye gibi olması yürüyüşte kişinin daha az yorulmasına ve daha uzun süre yürüyebilmesine imkan verir. Silikon ve hava kökenli aır tabanlar kulanıcının yaptığı spor dalında manevra yeteneğinin rahat sergileyebilmesi ve ayağın fiziki zorlanmalara karşı riski minimuma indirmesi dolayısıyla sıkça kullanılan bir taban türüdür. Yüzeyin tabanla orantili olarak nefes alabilir bir konuma getirilmesi için teknolojik işlem görmüş bir polyester kumaş clima görevi yaparak ayağin nefes almasını sağlar ve bu doğrultuda performansın artmasına neden olur.

SPOR AYAKKABI TEKNOLOJİLERİ

CLIMAC00L
Yüksek performansta havalandırma ve nem yönetimi sunan ClimaCool teknolojisiyle üretilen ayakkabılar, özel saya, iç ve dış taban yapısı ile ayakkabı içinde hava akımını gerçekleştiriyor. Isıyı kontrol altına alarak ayakkabı içerisinde nemi dengeleyen dinamik havalandırma sistemi ile ayaklar kuru ve rahat kalıyor.

AIR TABAN
  • Molekül yoğunluğu sikilaştirilmiş gaz bulunan air taban ünitesi
  • Ayaği rahat ettiren ve ayni zamanda en iyişekilde şoku emen özelliklerin buluşmasi 
  • Zamana karşi dayanıklıdır 

AIRMAX TABAN
  • Tüp şeklinde pu'dan oluşmaktadır. Yanlardaki pencereler sayesinde daha iyi çalışan aır taban ünitesi. 
  • Hacimli ve kalın bir aır taban üniteler 
  • Bazı modellerde topukta ve ön tabanda ayrı aır üniteleri kullanılabilir. 
  • Aır ünitesi orta tabanda açılan pencereler sayesinde görünebilir. 

ZOOM AIR TABAN
  • Spor markalarının son 2 yılda üst düzey performans ayakkabılarında kullandığı teknolojidir. 
  • Görünebilir zoom aır taban'ın özelliği, plastik bir kafes içinde orta tabana hapsedilmesidir. 
  • Amaç görünebilir zoom air'e gelecek dış darbeleri minimuma indirmektir.

 SHOX TABAN
  • Atletlerin daha yükseğe sıçramak, daha uzağa koşmak için ayaklarına yay takma isteğinden doğup, rekabete avantaj sağlamak için ilham vermiştir. 
  • Eşi olmayan shox sistemi, ayakkabıda yeni teknolojik aşamayı arayan atletlere koruma, destek ve arttırılmış tepki verir. 


SPOR AYAKKABILARININ BAKIMI
  • Spor ayakkabılar sadece üretildiği spor dalı için kullanılmalıdır. 
  • Ayakkabı çıplak ayakla giyildiğinde koku yapabilir. Bu nedenle çıplak ayakla kullanımdan kaçınılmalı, mutlaka çorap ile giyilmelidir. 
  • Islanan ayakkabıları oda sıcaklığında kurutmak en doğru yöntemdir. 
  • Ayakkabılar ısıtıcı yanında veya güneş altında kurutulmamalıdır. 
  • Ayakkabılar, dolapta nemli olarak bekletilmemeli, deniz suyu ile temastan kaçınılmalıdır. 
  • 1 gün ara vererek kullanmak, ayakkabılarınzın daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Spordan sonra ayakkabılar havalandırılmalıdır. 
  • Doğal deri kullanılmasından dolayı, astarsız veya koyu renk astarlı ürünlerde boyama ile karşılaşılabilir. 
  • Üzerinde \"Su geçirmez\" (Gore-tex, Waterproof...) ibaresi bulunmayan ayakkabılar yağmurlu havalarda su geçirebilir. 
  • Islanan ayakkabılar bakım kurallarına uygun olaraktemizlenmelidir. 

Kaynak : www.ykmden.com

Yorumlar