Teniste Vuruş Teknikleri

Servis Vuruşu

Tenis de servis aşamaları sırasıyla (sağ elini kullanan oyuncular için);
1- Raket ve top birbirine paralel şekilde elde hazır olur.
2- Doğru servis kutusuna alınan vücut pozisyonuyla birlikte top dikey alın hizasına yaklaşık 2 kol boyu yükseltilir.
3- Top raketle eş zamanlı birbirinden ayrılırken sağ eldeki raket, koldaki flexörleri çalılştırarak sırta kapalı şekilde alınır.
4- Dirsekten, yukarıya doğru yükselen topa, omuzudan kuvvet alarak vuruş uygulanır ve raket sol ayak yanına indirilerek vuruş tamamlanır.

Forehand Vuruşu 

Forehand de sağ kol raket tek elle tutulacak şekilde baş üstünden düzgün bir açıyla kol gergin bir şekilde geriye çekilir.Bu esnada bacaklar birbirine paralel olacak şekilde hafif bükük durulur. Gerilen raket aşağıdan giderek hafif bükülmüş dizin tam önünde topa vurulur. Topa vurulduktan sonra raket boyna çekilir ve çekilirken sol elle tutulur.

Backhand Vuruşu 

  Backhand vuruşunda geriye iki elle raket çekilir. raket geriye çekildikten sonra yüzü karşıyı göstermelidir. raket çekilirken dizler paralel bir biçimde hafif kırılmalıdır. topa dizin biraz önünde raket iki elle vurulmalıdır. raket topa vurulduktan sonra iki elle boyna çekilmelidir.

Smaç Vuruşu

Smaç Vuruşu Teniste Vuruş Teknikleri
Smaçta kısa ve hızlı adımlar kullanın. Topa vururken vücudu dik tutun. Bilek hareketini fazlaca kullanın. Bunun ile vücudun ağırlığının öne geçmesini sağlar, kolun ve omuzların doğru kullanımı ile gerekli kuvveti meydana getirmiş olursunuz. Raketi yukarıya doğru kaldırın ve topun tepe noktasına çıkarak vuruşunuzu yapın. Birde rüzgarlı havalarda smaçlara çok dikkat etmek gerekir. Eğer lob rüzgara karşı geliyorsa, top beklediğinizden kısa düşecektir, bundan dolayı topa çok önde vurup fileye takma olasılığı artacaktır. En iyisi bu topların altına iyi girmektir. Eğer lob rüzgarla beraber geliyorsa, beklediğinizden daha uzun gelip çok arkanıza düşebilir. Bu seferde topu dışarı atabilirsiniz. iki smaç şeklindede en önemli faktör ileri veya geri geri hareket ederek vuruşlar için gerekli olan pozisyonu almaktır. Yüksek lobları düşürerek vurmalı. Çünkü topun düşüş açısı ve sürati rakibi zor bir pozisyona sokacaktır. Smaçta, eğer oyuncu iyi smaç stiline rağmen topları dışarıya atıyorsa, top vücudunun arkasına düşüyor demektir. Toplar fileye takılıyorsa; a) Topla temastan önce (kafayı) aşağıya indirmek, raket başınıda aşağıya çekmek, b) Topa vurmadan önce çok düşürmek, c) Dikkatsiz olmak gibi sebepleri vardır.

Smaçta en önemli olay, raketin kısa bir hareketle arkaya alınması (Servise göre) ve topun doğru zamanlanmasıdır. Raketi önce omuzları çapraz geçecek şekilde başı yukarıda olarak geriye almalı ve vücut yan dönme pozisyonuna gelmeli, ayaklar omuz genişliğinde açılmalı, vücut ağırlığı eşit olarak iki bacak üzerinde olmalı, bu arada raket tutan kol tam olarak açılmalıdır. Sol elle kol ileri, yukarı uzatılarak, top parmaklarla gösterilir. Bu sayede doğru pozisyona girilir, topa raketin ortası ile ve önde vurulur. Continental tutuşu servis için geliştirdikten sonra, smaç içinde kullanabiliriz. Rahat bir tutuş şekli olan bu tutuşta bilekte rahat olduğu için, topu hissetme kolay olur ve ayrıca hareket bilekten ve çok süratli çıktığı için daha kontrollü ve kuvvetli bir vuruş meydana gelir. Genellikle servisi hangi tutuşla atıyorsanız, smaç vuruşunu da aynı tutuşla yapmanız doğru olur. Eğer Continental tutuşu geliştirmiş iseniz ve atak bir oyun tarzınız varsa servis, vole ve smaç şeklindeki 3'lü çalışmayı tutuş değiştirmeden yapabilirsiniz.




Deneyimli Tenis Antrenöründen Özel Tenis Dersleri
Başlangıç - Orta - İleri Seviyelerde, Özel Tenis Dersleri verilir.
Ankara Atlı Spor Kulübünde, açık ve kapalı kortlarda, yaz ve kış, başlangıç, orta ve ileri seviye, özel veya gruplara Tenis Dersleri verilir.

İletişim :
Tel : +90(536)6502940
e-mail : İbrahim Hoca


Yorumlar